Jag har äpplen hemma som jag behöver göra något med. Jag kikar runt lite i skafferiet och hittar en påse flagad mandel. Perfekt, jag gör en toscasmet och häller över äpplena, jag skarvar dock med att hacka lite vanlig mandel. Men för att det ska bli mer en kaka använder jag samma botten som jag hade häromdagen när jag gjorde citronrutorna. För att gardera mig om att äpplena hinner bli riktigt klara i ugnen kokar jag dem lite försiktigt innan jag lägger på dem.
2½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3-4 äpplen
Toscasmeten:
75 g smör
1/2 dl mjölk
50 g strösocker
50 g flagad och/eller hackad sötmandel
1 msk vetemjöl
Blanda vetemjöl, strösocker tillsammans med vaniljsocker i en skål. Lägg i smöret i klickar och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form (gärna med löstagbar botten) ca 20×25 cm stor. Grädda mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 15 minuter. Gör i ordning äppelklyftorna under tiden, jag lägger dem i en kastrull och täcker med vatten och eftersom det är egna äpplen tar jag även lite socker i vattnet.
Under tiden passar jag även på att blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull och låter den koka upp. När botten är gräddad lägger jag försiktigt av äppelbitarna som runnit av och brer sedan toscasmeten över. Sen avslutar jag med att ställa in den ytterligare 10-15 minuter i ugnen för att toscasmeten ska gräddas.