Vaniljbullar, sockerbullar eller solskensbullar som de också kallas är jättegoda, och man kan göra dem både enkelt eller avancerat och då också koka egen vaniljsås att fylla dem med. Idag bakar jag med sonen så då väljer jag ett enklare recept. Sockerbullar är lite roliga att äta, då man kan tävla om vem som lyckas äta den utan att få socker runt munnen och inte heller slicka sig runt munnen medan man äter. Av det här receptet blir det 24 bullar.
1 pkt jäst, helst för söta degar
100 gr margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl vaniljkräm eller marsánkräm
Pensling:
1 ägg
Garnering:
50 gr smält smör eller margarin
1,5 dl strösocker
Värm ugnen till 250 grader. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, socker eller sirap och kardemumma. Tillsätt 2/3 av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna, jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig. Dela degen i två delar. Rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter. Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av bullen och fyll med kräm. (Har du ingen sprits lägger du i vaniljkrämen med en sked). Låt bullarna jäsa ytterligare ca 10 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält margarin och doppas i strösocker.