Vallmostjärna

Nyligen gjorde jag gifflar och tipsade om att man kunde lägga ut dem som en stjärna. I helgen var vi och grillade hos vänner och vi tog med oss ost och bröd, jag gjorde även tunt knäckebröd för att gardera mig om någon var glutenallergiker eller laktosintolerant.

Receptet räcker till 4 stora stjärnor med 8 brödbitar på varje.

50 g jäst
1 dl olja
5 dl vatten, fingervarmt
2 ägg
2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl eller vitt lantbrödsmjöl

pensling;

uppvispat ägg
vallmofrö

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och rör ut jästen. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet, lite behöver du spara till utbakningen. Arbeta ihop degen och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar, kavla ut varje del till cirka 25 cm i diameter. Sporra eller skär ut degen till 8 snibbar. Rulla ihop dessa utifrån den breda kanten och sedan in mot mitten. Lägg dem på en plåt med skarven neråt i form av en stjärna och låt dem jäsa ca 20 minuter. De ska se lätta och porösa ut. Vispa ägg och pensla gifflarna, strö sedan över vallmofrön. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen ca 15 minuter.