Syltrutor eller lingonkakor

Det här är en enkel kaka som du gör i långpannan och sedan skär ut rutor av. Den går relativt fort att göra och har en jättegod smak där lingonsylten bryter av på ett fantastiskt sätt. Det här är en av mina favoritkakor som blir lite festligare med sina tre olika lager. Vi kallar dem lingonkakor, men de går i Sju sorters kakor under namnet syltkakor. Vill man kan man också byta ut sylten mot någon annan.

4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 msk bakpulver
150 g margarin
1 ägg

2 dl lingonsylt

1½ dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g margarin

 

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bakbunke. Finfördela smöret i detta och tillsätt sedan ägget. Tryck ut degen i en ugnsform och bred sedan över lingonsylten. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker och smält smöret som du sedan häller över havregrynsblandningen. Blanda ordentligt och bred det över lingonsylten. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 15-20 minuter. Låt den svalna och skär den sedan i fyrkanter.