Det här är en kaka som både går under namnet marmorerad kaka och tigerkaka. Jag tycker det är trevligt med överraskningen man får när man skär i den och den har flera smaker/färger i sig. När jag gör den brukar jag alternera den ljusa smetens smaker med vaniljsocker, lemoncurd eller pressa i citron/apelsinsaft och ha skal i. Det går att blanda lite som man själv vill och har hemma.
200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
Den ljusa smaken: 1 msk vaniljsocker/1 stor sked lemoncurd/saft och skal av 1 apelsin/citron
Den mörka smaken: 2 msk kakao
Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen – ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med vätskan. Ta bort ca 1/3 av smeten till den mörka i en annan bytta och blanda ner kakao. Tillsätt smak i den ljusa. Smörj och bröa en form, häll i hälften av den ljusa smeten, lägg därefter på den mörka och avsluta med den ljusa. Ta sedan en gaffel och dra genom kakan/eller ”åk slalom med den genom formen så att den mörka smeten blandar sig under den ljusa. Det är det som får kakan att få det marmorerade mönstret.
Grädda i 175 grader, nedre delen av ugnen, ca 1 timme.