Höstkantarellen är ibland svår att hitta, men när man hittar en så brukar de finnas massvis på samma ställe. Vi har varit och höströjt på torpet, och då jag hittade massor med höstkantareller i skogen blir det svampsoppa till middag. Jag hittar även fyra gula kantareller som fortfarande är fina så de får också följa med hem.
1 silverlök
1½ tsk smör
1 liter rensad svamp
1 buljongtärning, gärna svamp
1½ dl vatten
1½ msk kantarellfond
3 dl matlagningsgrädde
Jag rensar först svampen, men jag har hittat massor så jag får göra en paus och laga middag. Jag börjar med att hacka löken och steker den i smör i en kastrull utan att den tar färg.
Därefter smular jag i buljongtärningen och häller på vatten och låter det stå och puttra medan jag förväller svampen i en stekpanna bredvid. Jag blandar sedan svamp och lök, häller på kantarellfond och matlagningsgrädde och låter det stå och puttra tills det att svampen känns färdig.