Den här tiden på året är det perfekt att passa på att köpa blomkål, de är stora och fina och priset är lågt. Jag hittar två fina huvuden och tänker soppa på det ena och blomkålsmos på det andra. Gott och enkelt. Till soppan gör jag vitlöksbröd, ett bra sätt att ta vara på lite torrare kanter. Receptet på soppan kommer från ica.se
1 purjolök
1 blomkål
2 potatisar
2 msk olja
1 l grönsaksbuljong
2½ dl mellangrädde
salt
peppar
1 dl riven ost
Ansa purjolök och blomkål och skär dem i skivor. Skala och skiva potatisarna. Fräs purjolöken glansig i oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis, blomkål, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, 10-15 minuter. Ta av från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med riven ost.