Kålpudding, svenska husmanskost tilllagad i ugnen, bestående av kål och köttfärsblandning, ibland även kokt ris. Den serveras ofta med kokt potatis och brunsås eller skirat smör. Vissa anser även att lingon är ett viktigt tillbehör. Jag hoppas att de övriga i familjen tycker att det är gott så jag kan få göra det fler gånger. Jag älskar klassiska husmanskost som kålpudding, kåldolmar, stekt fläsk med löksås etc, kanske för att vi inte åt det hemma när jag var liten så då får jag ta igen det nu när jag själv ”härskar” över veckomenyerna.
1 kålhuvud
2 msk matfett
salt
peppar
2 msk sirap
600 g blandfärs
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175 grader. Servera med potatis och lingonsylt.