Lax- och räkbakelse

Vi lyxar hemma i tv-soffan och gör i ordning två sorters smörgåsar; rostbiff och den här underbara skapelsen med lax och räkor. Även om vi bara är två vuxna så gör jag för fyra portioner så får vi varsin mumsbit på lördagskvällen också. Jag gör det även enkelt och gör fyrkantiga smörgåsar istället för att trycka ut runda delar.

8 brödskivor av formbröd
4 brödskivor av kavring
2 dl lätt crème fraiche
½ dl finhackad gräslök
75 g löjrom eller finkornig stenbitsrom

Laxfyllning:
100 g kallrökt lax
200 g färskost
1 msk riven pepparrot
peppar

Skaldjursfyllning:
100 g skalade räkor
2 dl lätt crème fraiche
2 dl lätt majonnäs
2 dl vispgrädde
2 msk finhackad dill
½ citron, rivet skal
salt
peppar

(Tag ut runda brödskivor med ett glas eller liknande.) Gör i ordning laxfyllning genom att tärna laxen fint och blanda med ost, pepparrot och peppar. Hacka räkorna fint och blanda med övriga ingredienser till skaldjursfyllningen. Bred ut laxfyllningen på hälften av formbröden, lägg på kavring och täck med skaldjursblandningen. Lägg sedan på resten av formbröden och bred på crème fraiche på sidorna och toppen. ”Fäst” den finhackade gräslöken på sidorna och bred ut löjrommen på toppen.