Vi avslutar veckan med en risonipasta med proscuitto och svamp. En mycket god rätt med många smaker som jag tror att vi kommer äta fler gånger under sommaren. Till maten serverar jag bröd. Osäker på om alla barnen kommer att äta proscuitto har jag även köpt vanlig skinka.
3 dl risoni
200 g färska eller djupfrysta broccolibuketter
200 g svamp, gärna blandade sorter
1 gul lök
3 msk smör
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 dl olivolja
salt
peppar
Koka risoni enligt anvisning på kartongen. Lägg i broccolibuketterna i kastrullen när 3 minuter återstår. Häll av i ett durkslag och spola kallt. Putsa och skiva svampen, jag har valt både vanliga och skogschampinjoner men det går att blanda svamp som man vill. Skala och finhacka löken. Stek svampen i en het panna i matfett och tillsätt löken mot slutet. Krydda med salt och peppar. Skölj, plocka och hacka persiljan. Skala och pressa vitlöksklyftan i en bunke. Tillsätt vitvinsvinäger, persilja, senap och olivolja. Vispa ihop dressingen och smaksätt med salt och peppar. Blanda risoni, broccoli, svamp och dressing. Smaka av med salt och peppar. Servera salladen med proscuitto och bröd.
Vin till maten: Till maten dricker vi en Tommasi Appassimento.