Saffransrisotto (smalmat)

Veckan avslutas med lite risotto, då jag inte tidigare gjort risotto på avorioris, utan istället använde risoni, blir det lite spännande och se om det blir lika gott som i Italien. Till saffransrisotton serverar jag salsiccia och en sallad. Det går jättebra att köpa choritzo eller salsiccia från charkdisken på affären, men ibland är det mer värt att satsa på en rejäl korv – antingen hos slaktaren eller de lite mer exklusiva på affären.

1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 dl avorioris
1 dl torrt vitt vin
½ g saffran, 1 paket
2 st grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl parmesan, riven färsk
1 krm svartpeppar

Skala och finhacka löken och fräs den mjuk tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olivolja. Tillsätt riset och rör om och låt det fräsa ett par minuter. Blanda vin och saffran. Häll på det och låt koka in. Tillsätt buljongen lite i taget. Rör hela tiden. Låt risotton koka på medelvärme ca 20 minuter under ständig omrörning. Risotton ska var krämig och får inte bli för torr. Tillsätt i så fall mer buljong. Tillsätt parmesan och servera genast. Den är godast nygjord men man kan värma den försiktigt i mikrovågsugn.