Alltid när jag åker till Spanien vill jag ha paella, nackdelen är dock att på de allra flesta ställen behöver man vara minst två personer som äter det. Det är inte alltid som någon mer i sällskapet vill äta det, så då passar jag på att göra det hemma, och då finns inget alternativ. När vi åt det hemma som barn, hade vi ofta grillad kyckling i saffransriset istället för skaldjur, vilket då är lite mer barnvänligt, men ändå lika gott.
350 g skaldjursmix
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3 dl arborioris
½ g saffran
1 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
8-10 dl vatten
1½ msk skaldjursfond eller hummerfond
1 röd paprika
70 g färsk bladspenat
salt
peppar
Tina skaldjursmixen (i sin förpackning i kylskåp i tio timmar, låt den rinna av innan användning). Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. Tillsätt ris, saffran och vin och låt det koka någon minut. Häll på vatten så det täcker precis över riset och rör ner fonden. Späd med vatten vartefter det kokar in. Koka sakta ca 20 minuter. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Tillsätt paprika, spenat och skaldjursmixen när det återstår någon minut av tillagningstiden. Servera med bröd och citronklyftor.