Att koka risgrynsgröt hemma tycker jag är bra mycket godare än den man köper färdig. Men tidsåtgången gör att jag mestadels gör det i decembermånad, när det ”liksom hör till”. Julaftonsfrukost utan risgrynsgröt och knäckesmörgås med nygriljerad skinka och en kopp kaffe vore inte en ”riktig julafton”. När jag gör brukar jag göra en stor omgång, då det brukar vara mycket populärt och sen även något man kan använda till att göra dels ris a la malta, dels risgrynspudding och risgrynspannacotta på.
1½ dl ris
3 dl vatten
½ tsk salt
7 dl mjölk
25 g smör
Koka ris, vatten och salt med smör på svag värme under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölk, rör om och låt koka upp. Koka på svag värme under lock i ca 40 minuter. Rör om. Är gröten för tunn så låt den koka ytterligare några minuter, är den för tjock så späd med lite mjölk. Vill man kan man ha i lite socker redan när den är färdig.
Tips, låt några bitar hel kanel koka med när du häller på mjölken.
10 portioner:
4 dl ris
8 dl vatten
1 1/4 tsk salt
1½ liter mjölk
ca 50 g smör
15 portioner:
ca 5½ dl ris
1 liter vatten
2 tsk salt
2 1/4 liter mjölk
75 g smör