Pepparkakskolor

För att variera julgodiset testade vi att göra pepparkakskola. En kola med mycket god smak, men som var svår att få ihop. Vi förvarar den här i frysen för den smälter gärna så fort den kommer ut i rumstemperatur. Jag ska försöka göra det igen och byta ut lite ingredienser och se om det hjälper. I smaken en mycket god kola där ingefära och kanel sticker ut mest. Jag har även testat att göra en annan variant av pepparkakskolor i micron, men även den stelnade inte helt och hållet, utan fick bli innehållet till kakor, kolagömmor.

1½ dl vatten
5 dl socker
4 msk vinäger
3 msk mörk sirap
3 tsk riven ingefära
2 tsk kanel
½ tsk bikarbonat

Blanda och värm långsamt vatten, socker, vinäger, sirap, ingefära och kanel. Hetta upp till 141 grader. Tag kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten. Slå upp kolan i en olja form och markera bitar när kolan börjar stelna. Vira de kalla bitarna i cellofan och förvara dem kallt/svalt i en lufttät burk