Filmjölkslimpa med julsmak (bikarbonat)

Att baka med bikarbonat är så enkelt, bara att blanda ihop alla torra ingredienser och därefter tillsätta sirap och filmjölk. Här finns det en hel del blandade smaker och att blanda i frukt i brödet gör det väldigt saftigt.  Jag var lite tveksam först till tranbären, men de fungerar precis som russin i brödet, däremot blev jag riktigt imponerad över hur gott det var med aprikoserna. En söt smak som riktigt tränger sig in mellan tuggorna. Personligen tycker jag om att hålla bröd ganska enkelt när det kommer till kryddor, och jag väljer istället för att ta alla sorters kryddor att ta 2-3 msk brödkrydda. Likaså har jag inte fyrkorns mjöl hemma utan jag blandar vetekross, rågkross och havrekross i samma mängd.

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2½ dl fyrkornsmjöl
1 dl vetegroddar
1½ tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
2 msk kummin, hela
2 msk fänkål, hela
1 msk anis, hela
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser, bitar
1 dl torkade tranbär
1 liter filmjölk
½ dl brödsirap
smör till formen

Jag börjar med att bara blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, det går fort att göra, men man kan även förbereda det. Därefter rör jag bara ihop allt tillsammans med filmjölk och sirap. Smörjer två brödformar och brer ut smeten i formarna. ugnen sätter jag på 175 grader, och gräddar sedan i cirka 1 timme långt ner i ugnen. Efter drygt halva tiden lägger jag på aluminiumfolie ovanpå så att brödet inte ska bli bränt ovanpå.