Det är dags att fylla på frysen med bröd – döttrarnas favorit är när jag gör en mörkare variant av bikarbonatlimpa, eller kavring. Sonen gillar den inte – här har jag försökt att piffa upp limpan med hjälp av müsli jag behöver ta slut på. Den sorten jag har är Axas osötade müsli med kanel vilket ger en god smak på brödet, men nästan lite fikabrödsaktig vilket gör att det lätt skär sig med val av pålägg. Jag kommer definitivt att använda müsli igen, men dock inte med kanelsmak.
5 dl vetemjöl/dinkelmjöl
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
4 dl müsli
½ dl rågkross
½ dl vetekross
ELLER 5 dl 4-kornskross
2 dl vetegroddar
2½ tsk bakpulver
2 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
1 l lättfil
½-1½dl mörk- eller brödsirap
Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt vätskan. Häll smeten i 2 smorda formar (jag brukar smöra och sen ströa med vetegroddar). Grädda längst ner i ugnen i 175C i 85-100 min . Det kan ev behövas täcka över bröden med folie efter ca halva tiden.