Marinerade, grillade scampi/jätteräkor

Jag tycker att det är hur gott som helt att äta skaldjur, men det är tyvärr allt för sällan jag gör något. Nu har jag en påse scampi eller jätteräkor i frysen så jag passar på att marinera dem och sen trär jag på dem på träspett och grillar dem försiktigt två minuter på var sida. Till scampin gör jag en spaghetti med chili och vitlök. Men det går även bra att ha dem som de är och äta bröd och en vitlöksmajonnäs till, eller vad man själv tycker passar.

Marinad:
2 dl vitt vin
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
4 lime, varav två stycken tar jag skal av, men saft av alla fyra
2 msk honung
2-3 tsk sambal oelek
salt
peppar

700 g scampi

Jag blandar alla ingredienser i en platspåse och så lägger jag ner scampin i påsen och ställer kallt i kylen några timmar innan det är dags att grilla dem, det går bra att lägga ner scampin innan den tinat. Träspetten lägger jag i blöt så de inte tar eld sen när vi grillar spetten. Spetten grillar vi sedan ca två minuter på varje sida.

 

 

Till spetten har jag gjort en pasta med vitlök och chili så det är en middag med mycket hetta.

Vin till maten? Då det är mycket smaker i maten tycker jag personligen att det är godare med bubbelvatten, men jag skulle även kunna tänka mig ett enklare mousserande vin.