Grillade Cevapcici i pitabröd

Det här en variation av köttfärssrätt jag tycker är roligt att göra emellanåt. Man kan också sätta dem på grillspett om man vill. Vi har dem i pitabröd med lite sallad och en vitlökssås, men ibland gör vi cevapcici bara med bulgur och grönsaker. Vi har köpt ny grill, en gasolvariant – det känns lite som Solsidan även om det inte är så extremt hemma hos oss men det är väl bara att låta maken få grilla vidare.

Till pitabröden har jag gjort i ordning en salladstallrik där var och en själv kan välja vad de vill ha.

Cevapcici:
500 g grovmalen blandfärs, gärna med delvis lammfärs
1 äggula
1 finriven gul lök
1 tsk drygt sambal oelek eller chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor
I kruka färsk koriander eller slätbladig persilja
1 tsk salt
1-2 krm peppar
grillolja som penslas på de avlånga järparna innan man grillar dem alternativt margarin/smör att steka i.

Jag blandar bara ingredienserna i en bunke och formar avlånga biffar, har jag grillspett så har jag först blötlagt dem för att de inte ska ta eld när vi grillar.

Vitlöksåsen:
1 brk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk frysta örter

Jag blandar sedan bara alla ingredienser och ställer skålen kallt tills det är dags att äta.

Pitabröden har jag köpt färdiga och värmer i ugnen enligt uppgifterna på förpackningen. Vid bordet sedan har vi skurit upp grönsaker så får var och en välja hur de vill fylla sitt pitabröd.