Paprika i olika färger är väldigt dekorativt, fyllda med råris, linser blir det också en rätt som är rik på både protein, kolhydrater, fibrer och järn. Det är inte bara nyttigt utan också väldigt gott. Vill man kan man också göra en tomatsås till.
4 stora paprikor
1 msk olivolja
2 stora gula lökar
6 champinjoner
1 krossad vitlöksklyfta
90 g kokt råris
275 g kokta linser
2 tsk kinesisk soja
svartpeppar
Dekoration:
2 msk hackad persilja
2 msk hackad koriander
Tomatsås:
500 g mogna tomater
2 msk olivolja
1 tsk socker
2 msk hackad basilika
Hacka tomaterna, vill du kan du ånga dem och ta bort kärnorna. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en stor kastrull och låt den sjuda i ca 20 minuter. Ånga paprikorna i 5 min, skölj dem sedan genast i kallt vatten (för att du inte ska förlora formen på dem). Hacka löken, skiva champinjonerna och hetta sedan upp en stekgryta och fräs lök och champinjoner tillsammans med vitlöken. Rör hela tiden och låt det inte koka längre än 3 min. Tillsätt ris, linser, soja och peppar och rör om, ta sedan bort grytan från värmen. Skär av toppen på paprikan och ta ur kärnorna. Fyll dem med risblandningen och lägg på locket. Ställ paprikorna i en ugnsform med lite högre kanter och häll tomatsåsen där i. Täck med folie och ställ in dem i ugnen, 175 grader ca 25 minuter. Dekorera dem på tallriken med hackad persilja och koriander och servera direkt.