Grahamsrutor

Jag älskar verkligen att baka i långpanna, det är enkelt och smakar gott. Det är även något jag brukar passa på att göra om jag bakar andra bröd. Idag blev det Grahamsrutor, det är skönt att ha brödsort som bara är en plåt man inte behöver direkt ägna tid åt än att bara blanda degen, skära den i rutor innan den andra jäsningen och grädda. Dessa är förutom enkla även mycket goda, och maken som gärna doppar bröd i balsamvinäger älskar dem.

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
25 g smör, rumstempererat
1 tsk salt
2 msk sirap
250 g Kesella lätt (1%)
2 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, häll över vattnet och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, sirap, kesella och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet i omgångar tills degen känns smidig. Jäs under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Platta ut degen så den täcker hela plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Strö över grahamsmjöl och låt degen jäsa i 20 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter. Ta ut brödet och för över det på ett galler. Låt svalna under bakduk