Tomat och paprikasoppa

Det här är en soppa som vi ätit i Italien och sedan försökt att hitta ett bra recept på. Det är ganska enkelt att göra den, det som tar tid är att grilla tomaterna och paprikan innan. Det går också att göra det enklare genom att leta efter ”färdiggrillad” paprika på affären (finns i välsorterade affärer) och istället för tomaterna använda ajvar. Jag brukar generellt välja kvisttomater då jag tycker de har lite mer smak men beroende på säsong och pris får man ibland välja andra sorter. Sommartid odlar vi egna tomater på altan.

6 tomater
2 urkärnade röda paprikor
1 finhackad gul lök
2 msk färsk basilika, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
8 dl grönsaksbuljong
olivolja
salt
socker
nymalen svartpeppar

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Lägg tomaterna och paprikan på en plåt. Droppa över olivolja och strö på grovt salt. Grilla dem i 20-25 minuter tills de börjar svartna. Låt tomaterna och paprikan svalna. Skala paprikan och tomaterna. Fräs löken, vitlöken och basilikan i litet olivolja, tillsätt paprika och tomater. Fortsätt att fräsa de blandade ingredienserna – utan att de får färg. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt det hela sjuda vidare i cirka 15 minuter. Mixa med en stavmixer eller matberedare. Smaksätt med salt, peppar och litet socker.