Lax- och romtårta

Jag tycker att det är festligt att göra smörgåstårtor, men då vi samtidigt kommer att servera både sill, köttbullar och prinskorvar till midsommar är det här lagom att kombinera till buffén. Det här receptet hittade jag i senaste numret av just Buffé, tidningen man får om man har ica-kort. Jag brukar alltid bläddra igenom dem direkt när de kommer och tänker att det här ska jag testa, så river jag ur just dem recepten och de blir liggandes på hög. Men nu, eftersom vi ska ha en enklare midsommarbuffé tycker jag att det passar bra att testa det här receptet. Jag misstänker att barnen antingen inte vågar smaka, eller inte tar så mycket därför halverar receptet då originalreceptet är för 10-12 personer.

50 g smör
ca 100 g kavring

fyllning:
75 g kallrökt lax i skivor
100 g varmrökt lax
½ dl dill, finskuren
½ brk stenbitsrom
3/4 dl majonäs
½ dl creme fraiche
1 krm peppar

garnering:
finhackad rödlök
dill

Smält smöret och skär brödet i bitar. Mixa brödet i en matberedare eller med stavmixer, tillsätt smöret under mixningen. Tryck ut blandningen på botten av en plastfolieklädd form (ca 24 cm diameter för originalreceptet). Ställ formen i kylen i ca två timmar. Skär den kallrökta laxen i mindre bitar, ta bort ev skinn från den varmrökta och mosa den med en gaffel. Rör i hop båda laxsorterna, dill, rom, majonäs och creme fraiche och peppar. Lyft upp brödbotten och ta bort plasten, lägg den på ett fat och bred ut fyllningen ovanpå. säll den i kylen till servering. Garnera med finhackad rödlök och dill precis före serveringen.