Det här är en enklare variant av flygande jacob. Vi gör den utan banan och jordnötter, främst för att vi har nötallergi i familjen – men det kan man också enkelt byta ut och använda solroskärnor istället. Likaså så blandar jag creme fraiche och matlagningsgrädde till såsen.
4-5 kycklingfiléer
2 pkt bacon
2 dl creme fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
2 msk sweet chili sause
1 vitlöksklyfta
2 msk kycklingfond
salt
peppar
Skär kycklingfilén längsgående, dela bacon i bitar och stek upp allt. Salta och peppra. Blanda creme fraiche, grädde, sweet chili, pressad vitlök och kycklingfond. Lägg kyckling och bacon i en ugnsform och häll blandningen över. Täck med riven ost. Grädda ca 25 minuter i 200 grader.
Servera med ris eller bulgur och en grönsallad.
Vin till maten? Till det här skulle jag kunna tänka mig ett lite mer smakfullt Chiantivin, eller en Amarone. Vi har två favoriter också, Villa Puccini (32417, 85 kronor) och Corvina Veronese (23072, 89 kronor) som också skulle passa bra.