Vi provar nya recept, dels för att kunna ha en enklare vardag dels recept jag kanske kan använda på jobbet. För att få en nystart har jag omskolat mig och kan nu titulera mig behörig lärare. Jag undervisar årskurs sex till nio i hem- och konsumentkunskap. Det här receptet hittade jag i Jenny Warséns bok Snabbt, gott och billigt. Det var precis vad det var. Vi kommer definitivt att göra det vid fler tillfällen och det är ett perfekt tillfälle att kunna göra sig av med rester för att minimera matsvinnet hemma. Vi hade inte morot hemma, när vi lagade den.
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
800 g blandfärs
3 msk tomatpuré
10-12 dl vatten
2 msk konc. köttfond
1-2 msk kinesisk soja
800 g krossade tomater
1½ msk paprika pulver
ca 200 g okokt pasta
salt
peppar
smör att steka i
parmesan att toppa med
ev sambal oelek
Skala och finhacka lök och vitlök, skala och skiva moroten. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök, vitlök och morot tills det börjar lukta nötigt. Blanda ner färsen, lite i taget och fräs den tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en minut. Häll i vatten, fond, soja och tomater och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Låt koka upp. Bryt ner spaghetti och låt koka i 8-10 minuter under lock, tills pastan är al dente. Smaka eventuellt av med sambal oelek om du vill ha lite hetta. Häll i djupa skålar och strö över parmesan. Servera med en klick creme fraiche och en bit gott bröd.