Vi har utmanat oss själva och köpte en hummer med gårdagens matleverans. Det slutliga receptet för vad vi skulle göra med hummern blev ostgratinerad och till det så serverar vi smörstekt sparris och buerre blanc. Resultatet blev fantastiskt. En riktig festmåltid. Vi har ätit såsen tidigare och det är en favorit.
1 stor kokt hummer
smör
5 färska champinjoner
10 cm purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
vitpeppar
1 äggula
½ dl riven lagrad ost vi valde lagrad ementaler
Dela hummern i två delar och ta ur hummerköttet och dela det i mindre bitar. Lägg hummerskalen i en ugnsfast form. Skiva svampen och fräs den med purjolöken och smör tills dess att vätskan har kokat ur.
Häll ner vispgrädden i pannan och smaka av med salt, vitpeppar och en skvätt konjak. Tag åt sidan och när det slutar koka tillsätt du en äggula för att reda utan att den kokar. Blanda ner hummerköttet och fördela fyllningen i hummerskalen. Strö över osten och gratinera hummern mitt i ugnen i ca. 4-6 minuter i 250 grader tills osten smält och fått fin färg ovan på hummern.