Gratinerad hummer

IMG_20150501_185421Vi har utmanat oss själva och köpte en hummer med gårdagens matleverans. Det slutliga receptet för vad vi skulle göra med hummern blev ostgratinerad och till det så serverar vi smörstekt sparris och buerre blanc. Resultatet blev fantastiskt. En riktig festmåltid. Vi har ätit såsen tidigare och det är en favorit.

1 stor kokt hummerIMG_20150501_174936
smör
5 färska champinjoner
10 cm purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
vitpeppar
1 äggula
½ dl riven lagrad ost vi valde lagrad ementaler

Dela hummern i två delar och ta ur hummerköttet och dela det i mindre bitar. Lägg hummerskalen i en ugnsfast form. Skiva svampen och fräs den med purjolöken och smör tills dess att vätskan har kokat ur.

IMG_20150501_175324IMG_20150501_175412Häll ner vispgrädden i pannan och smaka av med salt, vitpeppar och en skvätt konjak. Tag åt sidan och när det slutar koka tillsätt du en äggula för att reda utan att den kokar. Blanda ner hummerköttet och fördela fyllningen i hummerskalen. Strö över osten och gratinera hummern mitt i ugnen i ca. 4-6 minuter i 250 grader tills osten smält och fått fin färg ovan på hummern.

IMG_20150501_183422IMG_20150501_181824