Ugnsbakad torsk med knaperstekt bacon, persilja och smörsås – godare kan det inte bli. Jag saknade lite sparris eller liknande till maten, men då får vi ju tillfälle att laga i ordning det här igen, om inte annat såsen som passar bra till just sparris. Det här blev en tiopoängare hos alla barnen, så det kommer vi att göra fler gånger.
torsk, portionsbitar
smör
salt
peppar
smörsåsen:
2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
2 msk persilja
2 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
150 g smör
Sätt ugnen på 125 grader och sätt in en termometer i en av fiskbitarna, som du saltar, pepprar och häller lite flytande smör på. Låt fisken stå inne i ugnen tills den når 53 grader, låt den stå en stund innan du serverar den. Hacka schalottenlök och vitlök och stek i lite smör tillsammans med persiljan. Häll på vin och vitvinsvinäger och koka så det reducerats till hälften. Sila bort löken och värm utan att det kokar. Klicka ner smöret och låt det smälta samtidigt som du vispar såsen. Knaperstek bacon och servera tillsammans med fisken till såsen och klippt persilja.