Kräftsoppa

kräftsoppaKräftor, är alltid gott. Vi åt kräftor igår, så då passade jag på att koka en fond av skalet och därefter soppa på den. Jag hade inte egentligen tänkt att göra det, så det blev att jag kokade den på det jag hade hemma. Men åh, så gott det blev. Det lönar sig verkligen att ta vara på skalen, och så mycket längre tid tar det ju inte egentligen. Då vi redan ätit upp kräftorna, så hade vi dessvärre inga kräftor att dekorera med. Till soppan åt vi ostplättar, som jag bakade härom dagen.

 

1 kräftpaketkräftsoppa2
1 gul lök
1 morot
smör att steka i
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 knivsudd kajennpeppar
1 st lagerblad
3 dl vitt vin
8 dl vatten

kräftsoppa1

7-8 dl buljong
3-4 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 knivsudd sambal oelek

Tina kräftorna och ta loss kräftstjärtarna. Hacka lök och morot fräs i smör. I med kräftskal, tomatpuré, kryddor, vin och vatten. Koka 20 minuter med lock på. Sila buljongen så du får ca 7-8 dl fond. Koka upp och i med grädde, tomatpuré och sambal. Vispa. Lägg kräftstjärtarna i skål och häll över soppan. Servera gärna med klick creme fraiche. Eftersom vi inte äter LCHF så reder jag den inte, men man kan ju om man reda av den med arrowrot, som fungerar med vår diet, det finns också möjlighet att tillsätta en burk creme fraiche när man kokar upp fonden.