Tomatsoppa kan man variera på olika sätt, antingen på färska tomater, soltorkade, konserverade eller varför inte en kombination av flera varianter.
Den här soppan är serverad med en ugnspannkaka på vetemjöl och grahamsmjöl som ger en lite matigare pannkaka. Medan pannkakan gräddas gör du soppan.
Ugnspannkaka:
1,5 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl
Lite salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk matfett
Vispa ihop pannkakssmeten och grädda i smord långpanna, mitt i ugnen i 225 grader ca 20-25 min. För en riktigt stor pannkaka görs dubbel sats.
Medan pannkakan gräddas gör man tomatsoppan.
Tomatsoppa:
Olja
1-2 gula lökar
1 msk vetemjöl
Ca 400 g (2 pkt) krossade tomater, gärna smaksatta (färska går såklart också bra)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk basilika, hackad. Fryst eller torkad går bra!
ca 1 dl smaksatt crème fraiche tomat och basilika
salt
svartpeppar
Fräs löken i olja. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och basilika. Låt koka under lock några minuter. Tillsätt crème fraiche och kryddor. Vill du ha en helt slät soppa är det bara att köra med stavmixer en liten stund.