Tomatsoppa (färska tomater)

tomat5Barnen önskade tomatsoppa till middag, och det känns både som ett nyttigt och gott val, så tomatsoppa blir det. Jag hittar ett recept i Allt om Mat där jag först rostar tomaterna, tillsammans med lök, vitlök och paprika i ugnen. Jag förbereder grönsakerna dagen innan, så det går snabbt att laga maten när jag kommer hem från jobbet. Grönsakerna mixas och blandas med örter och balsamvinäger. Soppan kryddas med timjan från trädgården, rosmarin och serverar den sedan med basilika och creme fraiche.

1 msk salttomat1
8 dl vatten
2 kg tomater, väl mogna
2 krm vitpeppar, nymald
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
3 morötter
3 vitlöksklyftor
1 rödlök, stor
1 röd paprika
½ basilika, kruka färsk hackadtomat2
1 msk färsk rosmarin
3 msk färsk timjan
3 msk citron eller lime, pressad saft

Servering:
200 g mozzarella, eller creme fraiche

 

tomat3

 

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela tomaterna. Skala morötterna och skär i stavar. Kärna ur och dela paprikan i fyra delar. Skär den skaade löken i klyftor och vitlöksklyftorna i halvor. Lägg grönsakerna i en långpanna och blanda dem med olja, rosmarin och timjan. Se till att oljan sprids jämnt över grönsakerna. Sätt in långpannan i ugnen ca 30 min och rör om ett par gånger under tiden. tomat4(Jag förbereder hit dagen innan och gör bara det sista på kvällen när vi ska äta). Mixa grönsakerna och passera dem ev genom en sil. Koka upp grönsaksmassan och tillsätt citronsaft, örter, balsamvinäger, salt, peppar och vatten i önskad mängd. Koka soppan sakta 5 min, smaka av med salt och peppar. Servera den med mozzarella skuren i kuber som gästerna själv kan lägga i soppan eller ställ fram creme fraiche så man kan klicka i lite.