Ingefärscheesecake

ingeSagolik efterrätt. Inte för söt, inte för mättande och underbart god som man kan förbereda innan och bara ta fram och ställa direkt på bordet. Jag älskar ingefäran som man får när man köper/gör sushi, så för mig var det en höjdare att bara laga i ordning, för man måste ju provsmaka medan man håller på. Den här gjorde vi när vi var på matlagningskurs på Rent a chef, för att de skulle snabbt frysas in, gjorde vi dem i små portionsskålar, men receptet är annars gjort för en springform. Sen kan man dekorera dem som man vill och med vilka bär eller frukter man vill.

16 bitar eller 16 portionsskålar

200 g kardemummaskorporinge3
200 g smör

Fyllning:

4 gelatinblad
1 dl inlagd ingefära (gari)
4 dl naturell yoghurt (10%)
300 g färskost, naturell
3 dl florsocker
1 krm salt

Topping:

2 ätmogna, tunnskivade mangoinge2
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 msk strösocker

Garnering:

1 lime

Mixa skorporna fint i en matberedare. Smält smör och blanda med skorpsmulorna. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Börja sedan med fyllningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min för att de ska mjukna. Mixa ingefäran med 1 dl yoghurt i matberedare eller med stavmixer. Vispa försiktigt ihop ingefärsyoghurten med 3 dl yoghurt, färskost, florsocker och salt, använd gärna en elvisp. Lyft gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills gelatinet är rinnande, ta av från värmen. Ta lite av yoghurtsmeten och rör ner i gelatinet. Vänd sedan noga ner blandningen i resten av yoghurtsmeten. Häll smeten i springformen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i 3 timmar för att stelna. Ta försiktigt bort kanten på formen med hjälp av en tunn kniv. Täck hela tårtan med mangoskivor. Därefter är det dags för topping. Lägg gelatinbladet i 1 dl kallt vatten i en kastrull, låt dra i 5 minuter. Häll i sockret och värm under omrörning tills socker och gelatin precis har löst sig. Det får inte bli för varmt. Ringla blandningen över mangon på tårtan. Använd ett zestjärn och skär fina strimlor av limeskalet. Toppa tårtan med limeskalen.