Potatis och purjolökssoppa

Soppa är så enkelt att göra, men ändå drar jag mig för att göra det. Den här soppan har en väldigt mjuk smak, barnen älskar den och den är väldigt enkel att göra. Senast, så började jag när sambon ringde och sa att han gick från jobbet… och när han kom hem knappt en halvtimme senare var det färdigt att bara sätta sig vid bordet. Jag använder stavmixer när jag gör den här soppan, men det går lika bra att använda en vanlig mixer.

2 stora purjolökar
½ kg potatis
1 schalottenlök
2 äggulor
2 msk smör
1 dl creme fraiche
1 liter buljong
2 msk gräslök
salt
peppar

Ta bort det gröna på purjolöken, skölj och strimla det vita i tunna skivor. Skiva löken, skala och tärna potatisen. Smält smöret i en kastrull och fräs lök och purjo genomskinlig. Tillsätt potatis och buljong, salta och peppra och småkoka ca 30 minuter på svag värme. Grönsakerna ska hinna bli mjuka. Passera soppan eller kör den i mixer. Häll över purén i en annan kastrull. Blanda äggula och creme fraiche och rör ner. Värm och smaka av, strö gräslök över. Till soppan serverade jag en hembakad smörgås med smör och ost.