Raggmunk med bacon

Det finns nog många olika recept för hur man gör raggmunkar, eller rårakor. Råraka är en maträtt som består av råriven potatis som formas till stora kakor och steks. Rårakor serveras oftast med stekt fläsk och lingonsylt men kan  även serveras på andra sätt, med t.ex. kaviar, gubbröra eller en annan röra. Raggmunk är en snarlik maträtt där man rör ner den rårivna potatisen i en pannkaks-/plättsmet före stekning. Jag tycker också att det är ett bra sätt att kunna riva ner mer än bara potatis, utan även palsternacka, morot etc.

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
Smör till stekning

Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten. Smält lite smör i en stekpanna så att det blir ljusgult. Klicka och bred ut smeten i stekpannan. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk. Stek raggmunkarna någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna. Stek fläsket. Servera raggmunkarna med fläsk/bacon, lingonsylt och gärna rårivna morötter.