Det finns många recept på tekakor, det här bakar jag på porter. Jag har även lite olika blandade mjölsorter i brödet, vilka går att byta ut om man inte har det hemma, mot liknande. Jag har testat ett nytt köttbullerecept med porter i, men då vi inte är några öldrickare hemma hos oss, så bakar jag bröd på den resterande slatten i flaskan. Det blir både dessa tekakor och en mörk limpa.
2 dl porter
3 ½ dl mjölk
1 dl kruskakli
2 dl havregryn
5 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl
1 dl olja
50 g jäst
1 msk brödsirap
1 tsk – 1 msk brödkryddor
ägg
sesamfrö
Värm mjölken till 37 grader, under tiden som havregryn och kli sväller i porter. Blanda upp jästen i den mjölken och häll degspadet över grynblandningen, Tillsätt olja, sirap och brödkryddor. Arbeta därefter in det mesta av mjölet, lite i taget till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Knåda degen (med resterande mjöl om det behövs), och dela i ca 20 bitar som plattas till runda kakor. Jäs ytterligare 30 minuter, och pensla med ägg och strö på rikligt med sesamfrön. Grädda i mitten på ugnen ca 10 minuter i 200 grader.