Jag bakar lantbröd, och under tiden som brödet jäser passar jag på att baka små tranbärsmuffins. Då dessa görs på bakpulver, så hinner de bli klara under det andra brödets jästid. Muffinsen blandar jag med aprikoser skurna i små bitar. Då jag använder grahamsmjöl i dem tillsammans med vetemjöl blir de lite grövre och fungerar perfekt som smörgåsbröd.
2 msk smör
2 msk ströbröd
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
1 dl rapsolja
3½ dl filmjölk
1 dl torkade tranbär
1 dl aprikoser
0,25 dl sesamfrön eller linfrön
0,25 dl solrosfrön eller pumpakärnor
Smörj och bröa en muffinsplåt, alternativt fyll den med pappersformar. Blanda vete- och grahamsmjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop ägg, olja och filmjölk. Sikta ner mjölblandningen i filblandningen. Tillsätt tranbär och aprikoser, skurna i mindre bitar och blanda ordentligt. Häll smeten i muffinsplåten eller i formarna. Strö över frön och kärnor. Grädda i mitten av ugnen, 200-225 grader 10-15 minuter. Vill man kan man byta ut och använda russin istället för antingen aprikoserna eller tranbären.