Köttfärsgratäng med vitkål

IMG_2099Jag gör en gratängvariant av kålpudding, men med lite mer köttfärs. Barnen tror att det är pasta – så ingen protesterar att det är vitkål och det går ner både två och tre portioner. En lyckad och mycket enkel vardagsrätt man kan kombinera med kokt potatis eller en sallad. Men lika väl kan äta som den är, vilket vi gjorde.

7 dl strimlad vitkålIMG_2086
1-2 gul lök, finhackad
½ dl hackad gräslök
600-700 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning (eller 1½ msk fond)
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
lite salt
3 dl riven ost
2½ dl matlagningsgrädde

IMG_2088Sätt på ugnen på 225 grader. Strimla vitkålen och finhacka löken, bryn dessa tillsammans i en stekpanna i lite smör. Ta ur blandningen och bryn köttfärsen i samma panna. Blanda i tomaterna, vitlök, buljong, senap samt kryddor och låt allt koka ihop några minuter. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Häll i kål-och lökblandningen i stekpannan och blanda ihop det. Smöra en ugnssäker form och täck formens botten med köttfärs- och vitkålsblandningen. Strö över den rivna osten och häll till sist över grädden. Grädda i mitten av ugnen i 20 min eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.

IMG_2089IMG_2097