Laxsoppa med saffran

IMG_1969Veckans soppa blir en laxsoppa med saffran. En smakrik soppa med lök, fänkål och morötter i. Vi har massor med fin lax i frysen efter att fiskbilen har varit här, så det känns lite lyxigt att göra soppa på den, men underbart gott. Vill man kan även göra en aioli till men jag tycker absolut inte att det behövs till den här soppan. För att göra en lite smalare variant väljer jag att byta ut grädden mot matlagningsgrädde med lägre fetthalt.

1-2 msk olivoljaIMG_1967
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 fänkålsstånd
2-4 morötter, skivade
3 msk fiskfond
1 brk hela tomater
7 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl grädde
½ g saffran
1½ tsk salt
1½ tsk svartpeppar
500 laxfilé i bitar/kuber

IMG_1968Hetta upp oljan i en gryta och fräs lök, fänkål och morötter några minuter utan att det tar färg. Tillsätt fond, tomater, vatten, vin och grädde. Låt koka 5-7 minuter. Tillsätt saffran, salt, peppar och lax. Låt sedan soppan sjuda några minuter tills fisken är klar.