Apelsinsill

För att variera sorterna av sill på julbordet passar jag även på att göra en apelsinsill, där jag använder både fruktkött, skal och saft för att ge smak åt sillen. Det är bara vi vuxna som äter sill, så jag har halverat receptet för att vi ska få flera sorter men inte få mängder av varje sort. Här är dock receptet i sin helhet.

420 g inläggningssill
1 rödlök
1 apelsin, (skal + klyftor)
10 (krydd)pepparkorn
5 nejlikor
1 lagerblad

Lag:
1 dl vatten
½ dl apelsin, saft från 1 pressad
1 dl ättiksprit, 12%
½ dl honung, flytande
1 dl strösocker

Börja med att göra lag genom att Koka upp vatten, apelsinsaft, ättiksprit, honung och socker. Låt lagen kallna. Skölj sillen och skär den i smala bitar, drygt centimeter tjock. Skiva löken tunt. Skala apelsinen med en potatisskalare utan att få med det vita. Strimla skalet fint. Filéa apelsinen till klyftor utan skinn. Krossa kryddpepparkornen lätt. Varva sill, lök, apelsinskal, apelsinklyftor, och kryddor i en burk. Häll över lagen. Låt sillen stå 1 dygn.