Ett gott avslut av både en trevlig middag och år, chokladsufflé. Här en lite lyxigare variant där jag använt mörk choklad i smeten men ändå enkel då jag vispar hela äggen istället för att del vita och gula. Det finns oändligt många olika recept både med grädde, vaniljstång, cointreau och där man delar äggvita och äggula under tillagningen. Viktigast när man gör sufflé är att inte öppna ugnen förrän man tar ut dem ur ugnen.
3 ägg
1 dl strösocker
125 g mörk choklad
125 g smör
1½ dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll det över chokladen. Rör om så att den smälter. Blanda ner chokladen i äggsmeten. Blanda vetemjölet med kakao och bakpulver. Sikta ner mjölet i smeten. Smöra och sockra små portionsformar à 1 ½ dl.
Fyll dem nästan ända upp till kanten med chokladsmet. Grädda chokladbakelsen mitt i ugnen strax före serveringen, cirka 14 minuter. De ska vara lite krämiga i mitten. Till chokladsufflén serverar jag en klick grädde och lite bär.