A Amarone 2008

A Amarone – I början av september 2010 var vi på vinresa i Italien, vi bodde på Villa Monteleone en vingård i Amaronedistriktet Valpoliciella (Gargagnago, en by strax norr om Verona). Vi var där precis före årets skörd skulle plockas, en kritisk period då ett lätt väderomslag kan förstöra en hel skörd. Vinerna som kommer ifrån det här området är förnäma av hög klass och kostar också därefter. Vissa producenter som inte är nöjda med sina viner vill inte låta dem gå under namnet Amarone, därför finns det vissa årgångar som inte blir det amaronevin som det var tänkt utan då de inte håller klass får ett annat namn.

Det speciella med Amaroneviner, som skiljer Amaroneviner från andra viner är att det helt eller delvis görs på torkade druvor detta ger vinet en koncentration och hög alkoholhalt. Många gånger liknas det därför också med portvin. Det som också skiljer Amaroneviner är att ibland låter producenterna druvorna angripas av ädelröta, en svamp som angriper druvans skal för att den ska släppa igenom mer vatten, vilket i sin tur gör att druvan skrumpnar ihop och innehållet av socker och aromämnen blir mer koncentrerat. Amarone får inte understiga 14 % i alkoholhalt, vilket innebär att de är något starkare än andra viner. Klimatförändringarna har dock påverkat druvorna under senare tid och gett viner på upp till 19 %. I ett Amaronevin får restsockerhalten inte överstiga 15 gram/liter. Smaker och dofter som man ofta känner i Amaroneviner är katrinplommon, russin, torkade körsbär och choklad. Namnet Amarone lär komma från italienskans Amaro (besk): Och visst är det så att vinet har en del beska men den döljs av den karakteristiska sötman som till stor del beror på tillverkningsmetod och alkoholhalten.

IMAG0067Vi har köpt det här vinet många gånger både till mat och till parmesan och även tillsammans med en stenugnsbakad pizza från den lokala pizzerian med ruccola och parmaskinka och det förhöjde vår fredagskväll. Men vinet blev godare efter en stund, med andra ord det här är ett vin som mår bra av att få luftas. Jag tyckte med en gång att det här vinet har en doft av russin, men andra dofter som jag ”borde känna” hittar jag inte. Det är en kryddig smak som fyller munnen och en smak som ”landar” långt bak på tungan och upp i gomen, där eftersmaken inte alls är som den första – utan en mjukare ton som definitivt känns behaglig. Till viss del kan vinet uppfattas som lite torrt. Jag tycker det är en trevlig flaska, enkel – men det behövs inte mer. Det är en svart etikett med ett stort A – för Alpha Zeta. Ovanför etiketten finns ytterligare en mindre etikett med Amarone. Jag gillar enkelheten i flaskan och kombinationen av svart och guld ger den ett exklusivt uttryck. Det är ett dyrt vin, men  värt det, och vissa tillfällen behöver exklusivitet. Min uppfattning är att det här är ett av de godare, billigare Amaronevinerna. Den finns även i halvflaska vilket passade jättebra när Moster Anna var barnvakt då vi var iväg.

Till A Amarone har 70 % corvina veronese, 25 % rondinella och 5 % cabernet sauvignon använts. Corvina är blandningens viktigaste druva med stor arom och hög syra. Den används för sitt tjocka skal som skyddar mot röta under torkningen. Rondinella används för att den är bra att torka och har hög syra. Cabernet sauvignon är en liten druva med tjockt skal och med en speciell karakteristisk arom, den har sträv smak, djup färg och stor lagringskapacitet. Molinara är en annan druva som kan användas i amaroneviner men mer bara som utfyllnad och används allt mindre av kvalitetsmedvetna producenter.

Systembolagets fakta om vinet

* Nummer på systembolaget: 12343
* Land: Italien
* Distrikt: Amarone della Valpoliciella, nordöstra Italien
* Alkoholhalt: 15,0 %
* Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% cabernet sauvignon
* Färg: Mörk, röd färg med tegelnyans
* Doft: Stor, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, romrussin, sandelträ, vanilj och mörk choklad.
* Smak: Kryddigt, smakrikt vin med fatkaraktär och viss sötma, inslag av körsbär, torkad frukt, mörk choklad och vanilj.

Det här vinet har lagrats 18 månader på en blandning av stora ekfat, så kallade botti, och franska barriquer men har därefter vilat på flaska eftersom Amaroneviner måste lagras i tre år innan den får säljas. Druvorna plockas i mitten av september (ofta för hand) och får sedan lufttorkas i hela klasar fram till slutet av januari. Då tas stjälkarna bort och druvorna krossas. Därefter jäser druvorna i 18-22°C. Jag tycker att det här vinet passar utmärkt att drickas som det är, men det är även ett vin som kan sparas och vinner på att lagras. Jag tycker att det passar riktigt bra till en god bit parmesan, eller en köttbit. Vi brukar lägga några extra kronor på vinet och tycker att det här är definitivt ett prisvärt vin. Framställningsmetoden att druvorna torkas före jäsning gör att vinet har ett högre pris, och många gånger är det också värt det. Det här vinet säljs i tre olika storlekar; 375 ml, kostar 115 kr. Den ”vanliga” flaskan 750 ml, kostar 199 kronor och även en Magnum flaska 1500 ml som kostar 399 kronor.