Blomkål- och broccolisoppa (smalmat)

Grönsakssoppa, otroligt gott! Det här är en enkel soppa på blomkål och broccoli som jag sedan reder med lite matlagningsgrädde och kryddar med färska örter. Till soppan äter vi nygräddade, varma vitlöksbröd. Att göra soppa är enkelt, och det finns oändligt många olika möjligheter och kombinationer. Här har jag tagit blomkål som jag skurit i buketter och blandat med broccolibuketter som jag hade i frysen.

ca 200 g blomkål
ca 200 g broccoli
8 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt
Peppar
1 msk basilika
1 msk timjan
1 msk persilja
1½ dl matlagningsgrädde

Koka upp vattnet och lägg ned buljongtärningarna. Skölj blomkålen och broccolin och dela den i buketterna, ta bort de grövsta delarna. Lägg i grönsakerna och låt dem koka tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Plocka upp grönsakerna och lägg dem i en mixer eller matberedare. Häll ned ca 3-4 dl av buljongvattnet. Mixa till en grötliknande konsistens. Blir det för grötigt så häll på lite mer buljong. Koka sedan upp och tillsätt grädden och kryddorna, jag har färska örter hemma som jag mixar dem lätt tillsammans med matlagningsgrädde – vill du ha en tjockare soppa så kan du bereda med ljust maizena mjöl.