Zitigratäng

ziti3För min del är matlagning en stor del av min vardag. Jag arbetar i skolan som hem- och konsumentkunskapslärare och jag älskar att laga mat. Det som är svårt ibland är att introducera nya rätter hemma. Det finns en vana med det bekanta och alla är inte så intresserade som jag att testa nya rätter. När jag tittade på ett avsnitt på Netflix pratade de om att de åt Ziti och jag var så klart tvungen att se vad det var. Jag hittade ett recept på ica.se som jag gjorde om något. Dels för att vi hade salsicca korv hemma som rester från grillning dagen innan och vi hade inte mozzarella. Receptet sa annars att det skulle vara rå korv som man skulle ta innehållet ur, men jag skar istället korven i små bitar. Det gick hem för de som smakade det.

300 g pasta (t ex penne eller rigatoni)
1  gul lök
2  vitlöksklyftor
ca300 g salsicciakorv 
2  burkar krossade tomater (à 400 g)
2 msk balsamvinäger
1 dl riven ost
1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
3 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt anvisning på förpackning. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela korven i små bitar (eller om du har färsk korv som originalreceptet säger så klipp upp skinnet och smula ner färsen i stekpanna med olja). Stek rå korv först ett par minuter innan du tillsätter lök. För mig var korven redan tillagad så jag började med lök och vitlök innan jag tillsatte korven. Tillsätt krossad tomat och balsamvinäger. Låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll av pasta och häll upp i en form där du varvar pasta och såsen med korv, basilika och riven ost. Toppa med ost. Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter.

 

ziti1 ziti2