Risgrynsgrötsplättar

plättDessa risgrynsgrötsplättar lagade Tina, i hennes program ”Tina i fjällen”. Vi testar det till lunch och måste hålla med om att det både är jättegott och som det även nämndes i programmet – svårt att känna att det är risgrynsgröt i smeten.

De är lätta att steka och jag som inte orkar leta fram min plättlägg steker det i lite mindre klickar i en vanlig stekpanna. Det fungerar det med.

500 g kall risgrynsgrötplätt2
2 ägg
½-1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör, till stekning

1 dl rårörda lingon
1½ dl crème fraîche
1½ dl grekisk/turkisk yoghurt

Blanda ihop plättsmeten och ställ åt sidan. Vispa crème fraîchen med elvispen, den ska bli fast och styv. Rör ner yoghurten och avsluta med att vända ner lingonen, lite slarvigt så att det blir vackert melerat. Vill man ha den lite sötare kan man smaksätta med extra florsocker.
Sätt din plättlagg på spisen och stek små fina plättar i smör. Gör ett vackert plättberg på en tallrik.