En härligt fluffig citronmousse, relativt enkelt att göra och åh så gott! Fjärde månaden med LCHF, och efterrätter har det varit sparsamt med. Jag har alltid gillat citroner i alla de former, så citronmousse har varit en av mina favoriter, men nu är det första gången jag tillagar det själv. Chokladmousse har vi ätit, jag gjorde egen glass, annars måste jag erkänna att jag är inte sockersugen. Visst hade det varit jättegott med en god paj med vaniljsås. Men det finns ju LCHF vänliga alternativ också. Den här citronmoussen är inte så mäktig, utan passar som en lite lättare efterrätt. Det här är också en variant som man inte behöver äta som dessert utan istället ha som en frisk fyllning tillsammans med hallon eller liknande i en tårta.
knappt 1 dl dl citronsaft ( från pressade citroner)
finrivet skal från en halv citron
½ dl sukrin melis eller ”socker” som är LCHF vänligt
3 ägg, delat äggula och äggvita
1 gelatinblad
2½ dl vispgrädde
Pressa citronsaften och riv citronskalet och blanda det tillsammans i en skål med äggulor och sukrin melis. Lägg gelatinbladet i vatten 5-10 minuter.
Sätt skålen i ett vattenbad och rör hela tiden tills det tjocknar. Tag bort skålen från värmen och blanda i gelatinet (krama ur vattnet först) och rör ordentligt. Låt allt stå och svalna medan du vispar grädden fast i en skål och äggvitan fast i en annan skål. Blanda försiktigt grädden och äggviteskummet med citronmassan. Portionera upp i småskålar eller glas. Låt moussen stå i kylen i flera timmar, gärna ett dygn innan den serveras.