Bönbiffar – grundrecept

bonbiffBönbiffarna är lite mer tidskrävande, men fungerar perfekt att göra i förväg och förvaras i frysen så man kan ta fram när man ska äta dem. Perfekt att kombinera med olika tillbehör, såser och även grönsaker. Här kan man variera bönerna och på så sätt även få lite variation i sina bönbiffar. För att de ska bli fastare så blandar man i lite havregryn.

Ca 12-16 st beroende på storlek

Ca 10 dl kokta bönor, tex soja, black eye eller svarta
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 nävar riven ost
1 ägg
1-2 msk dijonsenap (smaksak hur mycket smak man vill ha)
1-2 msk tomatpuré
Ett par nävar havregryn till fast konsistens
Salt
peppar
någon örtkrydda

Sesamfrön till panering

Detta är ett grundrecept, sedan brukar jag blanda i lite vad jag har hemma i kylen, tex ett par kokta potatisar, lite överblivet ris, lite majs, tacosås eller ajvar för lite extra piff. Det finns inga exakta mått utan jag brukar höfta lite grann. Kör allt i matberedare tills det fått lite ”färsig” konsistens. Biffarna paneras i sesamfrön och steks i olja tills de fått fin färg på bägge sidor. Perfekt att göra många när man ändå gör för att sedan frysa in. bönbiffarna är sedan bra att plocka fram när tiden tryter! Serverar oftast med ris och någon god sås, varm eller kall. Ibland bara lite gräddfil eller crème fraiche. Och så färska grönsaker såklart!