En god och fyllig paj, perfekt till kräftor, räkor eller småplock. Vi äter den till lördagsmiddagen, där vi har gjort i ordning en salamitallrik, serverar kräftor, räkor, skagenröra och lite annat plock. En bjudning vi har hemma där man kan hitta sina favoriter. Pajen till är lite matig och serveras ljummen till det övriga kalla. Receptet ger 10-12 bitar, men det beror ju lite på vad man serverar till.
Pajdeg:
3 ½ dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
4 ägg
3 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
2 krm paprikapulver
4 dl riven lagrad Prästost
Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet tills det blir som en degboll. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Plasta och låt stå i kylen, ca 30 minuter. Nagga pajdegen och förgrädda den i 10 minuter i mitten av ugnen. Vispa ägg och grädde i en skål. Salta och krydda med peppar och paprikapulver. Lägg osten i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stelnat och fått fin färg, ca 25 minuter.