Chokladdoppade lakritskolor med flingsalt

IMG_0891När jag jobbade inne i stan brukade jag och en kollega passa på att gå till Chokladfabriken på lunchen, min favorit blev snabbt deras lakritskola som sedan var chokladdoppad och så dekorerade med lite flingsalt. Därför blev jag överlycklig när jag hittade det här receptet från Johanna Westman så jag hoppas att det blir lika gott. Receptet ger ca 60 st små, men man kan även göra dem lite större som stänger.

3 dl vispgräddeIMG_0876
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
3/4-1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad 70%

Klä en form, ca 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper. Krossa/hacka karamellerna. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.

IMG_0877Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120°. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt på toppen innan chokladen har stelnat.

IMG_0885