Chokladfondant med myntaglass

IMG_0474Vi avslutar en trevlig och underbar middag, men något så trevligt som myntaglass med en chokladfylld chokladfondant. En liten hemlig gömma av vit choklad som rinner ur den bruna bakelsen när man sätter skeden mitt i den. Min favorit var verkligen glassen. Frisk i smaken och jag som annars inte direkt föredrar glass hade gladeligen tagit mer om det funnits.

250 g mörk chokladIMG_0426
250 g socker
2 ägg hela
2 äggulor
60 g mjöl
200 g smör
100 g vit choklad

myntaglass:
1 liter grädde
10 st äggula
1 knippe mynta
150 g socker

garnering:
1 ask honungskrasse
torkade jordgubbar

IMG_0447Vispa socker och ägg fluffigt. Smält mörk chokladen i ett vattenbad samt smöret på låg värme och vänd försiktigt ner äggsmeten. Tillsätt mjöl och låt vila i kylskåp i ca. 2 timmar. Smöra och mjöla formarna samt fyll dom till hälften med chokladsmeten, bryt den vita chokladen i mindre bitar och tryck ner dem centralt i chokladsmeten (ung. 1 bit på 1 cm per person). Fyll på resterande chokladsmet till randen. Förvärm ugnen till 180 grader samt grädda i ca. 8 minuter. Ta ut dom och låt stå i ca. 3 minuter. Stjälp ut dem och servera med myntaglassen.  Koka upp hälften av sockret och all grädde. Vispa resterande socker och äggulor till en fluffig smet. Vänd ner den fluffiga smeten i den varma grädden. Låt svalna. Finstrimla myntan och lägg till i glassmeten. Häll smeten i glassmaskin och låt gå tills glassen är klar (ca. 30 minuter). När glassen är klar, låt den sätta sig i frysen i ca. 1 timme. Värm en matsked i varmt vatten och quenella (ägga) glassen till fin form innan servering. Skiva jordgubbarna och garnera med dessa samt honungskrassen.