Vi frågar barnen vad de vill ha till middag på lördagen, de svarar något gott – och gott blir det. En kyckling med en jättespännande sås. Den kan vi göra med fläskfilé också säger maken och tar mer av såsen. Gott och även om det är många ingredienser så är den enkel att göra. Receptet kommer från kokboken lax & Kyckling – Lättlagat och kalasgott – och kalasgott är precis vad det här är.
1½ dl coca cola
2 msk japansk soja
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
1 msk whisky
2 msk finhackad timjan
2 tsk råsocker
2 msk olivolja
grovmalen svartpeppar
600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé i strimlor
ca 12 steklökar eller 1 gul lök
150 g små champinjoner
servering:
ris eller potatis.
sallad
Blanda cola, soja, vitlök, tomatpuré, whisky, råsocker, olivolja, salt och grovmalen svartpeppar till en sås. Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll såsen över. sätt ugnen på 225 grader och ställ in kycklingen 15 minuter. Skala löken under tiden, använder du gul lök så skär den i tunna klyftor. Dela champinjonerna i bitar/halvor. Tillsätt dem och stek ytterligare 15 minuter i ugnen. Strö på lite mer svartpeppar och timjan före servering.