Champinjonsoppa

IMG_0095Soppa är verkligen jättegott, och man kan göra så mycket av det. Det är inte alla hemma hos oss som tycker om svamp, det är därför lite roligt när det önskas mer soppa när det bjuds på champinjonsoppa. Som tillbehör till soppan serveras smörstekta champinjoner.Här serverat med ett vitlöksbröd, där jag har blandat smör, timjan och vitlök och brett på en bakeoff baguette innan jag gräddar den.

500 g champinjonerIMG_0075
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
½ dl konc kantarellfond eller grönsaksfond
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
smör
salt
peppar

Grovhacka hälften av champinjonerna­. Skala och hacka löken­. Fräs champinjoner, vitlök och lök i 2 msk smör i en stor kastrull ca 5 minuter­. Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk­. Låt koka ca 10 minuter under lock­. Skär resten av svampen i tunna skivor­. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare.­ Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan. Koka 2-3 minuter­. Stek resten av svampen i smör­. Smaka av soppan med salt och peppar­. Servera och toppa med den stekta svampen­.

IMG_0097IMG_0096