Jag plockar i köket och passar på att baka bröd. Ett lite grövre bröd med rågkross, lingonsylt och linfrön som till och med sexåringen efterfrågar dagen efter till frukost. För att få jämnstora bitar måttar jag ut runda bullar med ett glas efter att jag har kavlat ut degen.
3 dl rågkross
6 dl kokande vatten
2 dl lingonsylt
2 msk olja
1 pkt jäst
2 tsk salt
½ dl linfrö
2 dl grahamsmjöl
10-12 dl (dinkel)mjöl, (siktat)
Häll det varma vattnet och lingonsylten över rågkrossen. Tillsätt oljan. Låt svalna till cirka 37 grader och rör i jästen. Tillsätt salt, linfrön, rågsikt och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbel storlek. Knåda degen och kavla ut den. Jag måttar därefter med ett glas så jag får jämnstora bitar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek. Grädda i ugn, 225 grader, cirka 15 minuter.